Tuoteominaisuudet

Minulle on sydämen asia valmistaa asiakkailleni tuotteita, jotka ovat mahdollisimman lähellä toivottua lopputulosta. Suunnitteluvaihe on tärkeä osa yhteistä matkaamme, ja tältä sivulta pääsetkin helposti tutustumaan eri puulajeihin, käyttämiini liitoksiin sekä pintakäsittelyaineisiin.

Liitoksia

Liitokset ovat tuotteen kestävyyden kannalta yksi tärkeimmistä asioista. Hyvin tehdyillä liitoksilla saadaan aikaan näyttävyyttä sekä pidennetään esineen käyttöikää. On hyvä tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin, joten esittelen tässä yleisimpiä liitoksia joita tilaamiini tuotteisiin voidaan soveltaa.

Lohenpyrstöliitos

Tässä perinteisessä liitoksessa yhdistyy silmää miellyttävä yksinkertaisuus sekä kestävyys. Nykyään harvoin käytetty lohenpyrstöliitos soveltuu parhaiten levyjen toisiinsa kiinnittämiseen.

Sinkkaliitos

Sinkkaliitos on kaikista kestävin valinta. Siitä voidaan tehdä monta erilaista mallia, joista kaikki ovat näyttäviä mutta haastavia valmistaa. Tätä liitosta käytetään kappaleiden kiinnitykseen sen päädyistä (esim. laatikot).

Loviliitos

Loviliitos on yksinkertaisempi versio sinkkaliitoksesta. Kestävyydeltään se yltää kuitenkin lähes samalle tasolle.

Tasoreikäliitos

Tämä liitos on ehdottomasti yksi minun lempiliitoksista. Se on käytettävyydeltään hyvin monipuolinen; tasoreikäliitosta voidaan käyttää aina kun kaksi kappaletta kiinnittyy toisiinsa kohtisuoraan.

Jiiriliitos

Jiiriliitos istuu hyvin moderniin sisustukseen. Se on yksinkertainen valmistaa ja mutta kestävyydeltään heikohko.

Puulajit

Työn suunnittelu alkaa usein puulajin valinnasta. Puulajeilla on erilaisia ominaisuuksia, ja siksi ne kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Joskus valinta voidaan tehdä pelkästään ulkonäön perusteella, mutta toimivuus on aina etusijalla. Tässä muutamia puulajeja, joita käytän usein.

Koivu

Koivu on puulaji, jota suosin kaikista eniten. Se on kotimainen lehtipuu, joka soveltuu mainiosti käytettäväksi sisätiloihin. Koivun tärkeä ominaisuus on sen kovuus, joka sallii rajummankin käytön. Vaikka koivu ei kestä kosteutta kovinkaan hyvin, sillä saadaan aikaan pitkäikäisiä ja kauniita ratkaisuja.

Mänty

Männystä valmistetut tuotteet soveltuvat hyvin kosteisiin tiloihin, esimerkiksi saunaan, pesuhuoneeseen tai terassille. Vaikka se onkin pehmeä puulaji, on se silti yleisesti käytetty.

Leppä

Leppä on pehmeä ja kosteutta hyvin kestävä lehtipuu. Männyn lailla siitä valmistetut tuotteet sopivat erinomaisesti kosteisiin tiloihin. Hienon, punertavan värinsä lisäksi lepän tuoksu vie mennessään.

Vaneri

Vaneri on materiaali, josta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja sen monipuolisuuden takia. Vaneri toimii loistavasti esim. laatikon pohjana tai kaapin takalevynä.

Ulkomaiset puulajit ja vastuu

Metsien kestävä käyttö on minulle yksi perusedellytyksistä. On tärkeää tuntea hyödyntämänsä raaka-aineen alkuperä ja siksi suosinkin lähtökohtaisesti kotimaisia puulajeja. Silloin voimme olla varmoja tuotteen ekologisuudesta sekä eettisyydestä. Ulkomaiset puulajit tuovat kuitenkin ripauksen eksoottisuutta arkeemme ja haluan tarjota asiakkailleni mahdollisimman monipuolisesti vaihtoehtoja. Kotimaisten puulajien tavalla haluan olla varma käyttämieni vieraiden puulajien alkuperästä sekä siitä, että se on kasvatettu ja hoidettu kontrolloidusti.

Särmäämätön puu

Olen tottunut käyttää tuotteissani särmäämätöntä puuta. Pienissä määrin se näyttää todella hyvältä ja tuo esiin luonnollisuutta sekä muistuttaa meitä puun aikaisemmasta elämästä. Samalla kunniotamme raaka-ainetta, kun käytämme kaiken mahdollisen hyödyksi.

Laatuvaatimukset

Puu on materiaali, jossa on luonnostaan paljon eroavaisuuksia. Väri, tiheys, suoruus tai lujuusteknilliset ominaisuudet eivät ole puusepän päätettävissä, joten vaatii tottunutta silmää valita juuri ne oikeat raaka-aineet tuotteisiin. Lähtökohtaisesti tarkistan aina, ettei tuotteisiin tulisi halkeamia tai liian pahoja oksia mutta puun kuivuessa saattaa tulla esiin pieniä valuvirheitä. Osa oksistakin saattaa tulla esiin vasta loppuhionnassa, mutta mielestäni ne ovat vain puun ominaisuus eikä vika.

Muuta

Käsityön jälki

Täytyy muistaa, että käsityö on aina käsityötä. Kaikki, jotka ovat joskus kokeilleet omien käsiensä taitavuutta, ymmärtävät että sekaan saattaa eksyä pieniä työn jälkiä sekä epätäydellisyyttä. Joskus valmistamani tuotteet pyörivät koneelta toiselle eri työvaiheissa jopa kymmeniä kertoja, joten pienet painaumat tai naarmut ovat aina mahdollisia.

Suunnittelu

Suunnittelu lähtee aina käyntiin asiakkaan toiveista. Käymme yhdessä läpi erilaisia ideoita monesta eri näkökulmasta, ja koitamme päätyä parhaaseen lopputulokseen. Pyrin suunnitteluvaiheessa siihen, että asiakas saisi mahdollisimman lähelle omaa ideaa olevan tuotteen. Aina kaikki ei ole mahdollista tai jokin suunnitelma ei vain tule toimimaan. Tällaisissa tilanteissa mietimme yhdessä sopivaa ratkaisua, ja saattaa olla, että lopputulos on toivottua parempi.

Pintakäsittely

Ekologisista ja käyttömukavuudellisista syistä käytän pintakäsittelyyn pääsääntöisesti luonnon vahoja, öljyjä ja maaleja.